Het kabinet gaat alle belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, waaronder de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, opnieuw wegen.
Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
Of de ‘heroverweging’ een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet.
De gewraakte maatregel kwam vrijdag verder onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte zijn hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen. Het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern stelt de keuze tussen Rotterdam en Londen nog even uit omdat de eigen aandeelhouders nog niet zijn overtuigd.
Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens.
Rutte noemde de beslissing van Unilever "uiteraard een teleurstelling". Of de 'heroverweging' een eerste stap is om de geplande maatregel toch in te trekken, zei Rutte niet. "Deze maatregel hebben we niet voor één bedrijf genomen'', aldus de premier. "Maar het besluit van Unilever is natuurlijk relevant. Daarom gaan we opnieuw wegen."
De premier zei vrijdagochtend van het besluit te hebben gehoord. Dat ging niet via de media, zoals nauw betrokken bewindslieden als staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en minister Eric Wiebes (Economische Zaken) eerder naar eigen zeggen overkwam.
Maar wie hem dan wel op de hoogte bracht, wilde Rutte niet zeggen. "Dat is vertrouwelijk.''
Alle maatregelen samen om Nederland aantrekkelijk te maken voor buitenlandse bedrijven zijn "nog steeds zeer verdedigbaar", houdt Rutte vol. Hij neemt zichzelf wel kwalijk dat de uitleg van de afschaffing van de dividendbelasting "niet briljant verloopt. Daar ben ik als eerste zelf verantwoordelijk voor.''
De regeringspartijen gaan zich "de komende weken'' nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, zei Rutte.
Over het nieuwe belastingplan, waarvan de dividendbelasting deel uitmaakt, moet in het najaar worden besloten. Dan is de keuze van Unilever misschien nog niet duidelijk. Maar daar gaan kabinet en coalitie ook niet op wachten, aldus de minister-president. "Het zal even wat tijd vragen, maar niet al te veel tijd."
Bekijk de verklaring van Rutte hieronder:
Dividendtaks van 15 procent
Nederland heft vooralsnog een belasting van 15 procent op dividenduitkeringen. Beleggers die in Nederland zijn gevestigd kunnen de dividendbelasting via de inkomstenbelasting terugvragen en betalen per saldo dus niets.
De afschaffing zou vooral buitenlandse aandeelhouders ten goede komen. Premier Rutte heeft altijd gezegd dat het schrappen van de dividendbelasting nodig voor behoud van grote bedrijven en banen.
De stap is een van de maatregelen om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft. “Ons land zou armer worden, zou banen verliezen, als we dit soort maatregelen niet nemen”, aldus Rutte.
Nu Unilever de verhuizing van het hoofdkantoor uitstelt, is Ruttes belangrijkste argument voor de afschaffing van de dividendtaks verdwenen. Het Brits-Nederlandse concern kiest er voorlopig toch niet voor om het hoofdkantoor naar Rotterdam te verplaatsen, ondanks de aangekondigde afschaffing van de dividendbelasting.
Weinig draagvlak voor afschaffen dividendtaks
De afschaffing van de dividendbelasting is controversieel in Nederland. Het kabinet houdt vast aan de maatregel, maar het draagvlak onder de bevolking is laag.
In het regeerakkoord staat dat de maatregel de schatkist 1,4 miljard euro kost, maar uit stukken die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt blijkt dat dat op kan lopen tot 2,5 miljard euro.
Oppositiepartijen zijn het niet eens met het schrappen van de dividendbelasting. Dat geld kan volgens hen beter aan andere zaken worden besteed.
Ook is in de Tweede Kamer verbolgen gereageerd op berichten dat grote bedrijven als Shell, AkzoNobel, Unilever en Philips tijdens de formatie druk zouden hebben uitgeoefend op de onderhandelaars om de heffing te schrappen.
Europees ligt de discussie rond de dividendbelasting eveneens gevoelig, ook in het kader van de vele onthullingen over belastingontwijking de afgelopen jaren. Door deze taks af te schaffen zou Nederland zich volgens critici immers nog meer op de kaart te zetten als land dat belastingontwijking mogelijk maakt.
GroenLinks: overwinning voor democratie
Jesse Klaver van GroenLinks noemde het kabinetsbesluit om de afschaffing te heroverwegen "een overwinning voor de democratie".
Klaver: "Eindelijk ziet dit kabinet in dat afschaffen dividendbelasting niet heilig is. Totale waanzin dat één bedrijf een jaar lang het kabinet gegijzeld hield."
PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het "bizar" dat het kabinet het "rampzalige plan" van de afschaffing van dividendbelasting niet direct intrekt. "Afgang duurt voort."
Ook Geert Wilders van de grootste oppositiepartij PVV vindt dat de maatregel direct moet worden ingetrokken. "Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt."
Volgens SGP-leider Kees van de Staaij betekent dit besluit dat de maatregel van tafel is. "Intrekken plan dividendbelasting nu onvermijdelijk. Door het besluit van Unilever staat vast dat de afschaffing ervan niet doorslaggevend is voor vestigingsklimaat in Nederland", twitterde hij.
"Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.